Serbia 2011


Kortur til Serbia

19 sangere fra Dalen Blanda, Brevik og 11 sangere fra Sangkoret Samklang fra Skien (+ 2 ektefeller) reiste grytidlig onsdag morgen, 25. mai til Gardermoen, hvor vi startet på en 6 dagers tur til Serbia - hjemlandet til vår felles dirigent Cedomir Popadic.
Målet var byene Beograd og Kraljevo - sistnevnte dirigentens hjemby.
For anledningen hadde vi tatt navnet "Telemarkskoret" - noe vi også før har kalt oss når vi har slått oss sammen og reist utenlands (ifjor tilsvarende da vi deltok på det store internasjonale Idoco-stevnet i Goslar, Tyskland, og representerte Norge).

Det var lagt opp et fantastisk program for oss disse 6 dager.
Ved ankomst Beograd ble vi kjørt med buss til vårt hotell, og deretter bar det ut på sightseeing rundt i byen med profesjonell guide. Med på hele turen hadde vi forøvrig med oss en lokal guide, noe som gjorde at vi fikk utrolig mye interessant informasjon og historie fra alle steder vi besøkte.
Så sto flere severdigheter på programmet: Historisk Museum, Den Hellige Sava av Serbia (det største ortodokse klosteret i verden), Avala TV-tårn som rager hele 204,5 meter, og vi heiset opp til utsiktspunktet som var 124 meter over bakken. En 360 gr. kjempeutsikt over Beograd.
Deretter videre til Kalemegdan festningen, som ligger på en landtunge utformet av elvene Sava og Donau, Nationalteateret, og så en rusletur i sjarmerende Knez Mihajlova-gaten, før vi avsluttet kvelden med nydelig middag på hotellet.


Dag 2 bar det på tur til Tara nasjonalpark, stopp i Gornji Milanovac - som er Mosjøens vennskapsby i Serbia, hvor vi også besøkte "Det Norske Hus". Dette er formet som et vikingeskip, og er laget av materialer fra Norge. Her spise vi nydelig grillmat før vi fikk omvisning av en norsktalende guide med mye historie fra krigens dager.

Dag 3 dro vi til Mokra Gora på sightseeing. I nasjonalparken var vi på en 2 timers togtur med "Orient Ekspress" - med sine 5 bruer og 22 tunneller. Videre gikk turen til etno-landsbyen "Drvengrad" - opprettet av den serbiske regissøren Emir Kusturica, som har fått 3 gyldne palmer på den berømte filmfestivalen i Cannes. Landsbyen ble utnevnt som en av Europas beste arkitektoniske prestasjoner i de siste 10-årene. Under filmingen av scenene rundt i bygda bestemte de seg for å bygge et karakteristikk av livet i fjellet Zlatibor og Tara i 19. tallet. Drvengrad etniske samfunn er utsatt i en urban stil. Han har renovert flere av de opprinnelige husene, galleri, kino, bibliotek og butikker folklore artikler. I en liten trekirke, viet til St. Savov, og som er bygget i stil med russiske kirker, fremførte vi på impuls en liten konsert.
Ettermiddagen tilbrakte vi på tur til Studenica-klosteret, som ble anlagt på slutten av 1100-tallet av Stefan Nemanja; grunnleggeren av det serbiske kongedømmet. Vi overnattet i dette klosteret, og spise middag (meny fra 1100-tallet) sammen med de serbiske munker. Vi avholdt også en konsert for munkene.

Dag 4; Omvisning på ovennevnte kloster - det viktigste kloster i serbisk historie, som ligger på UNESCOs verdensarvliste.
Så satte vi ferden mot den lille, sjarmerende byen Kraljevo. Her skulle turens høydepunkt skje; vår timelange konsert på byens kulturskole sammen med noen av skolens elever - deriblant 4 strykere, 1 fløytist, 2 pianister og 1 sopransolist. Tilstede var også byens borgermester og bystyre.
Det var en utrolig flott opplevelse - strålende flinke ungdommer som alle hadde sin musikkbakgrunn fra denne kulturskole. Det ble også overrakt gaver - og bl.a. hadde vi kjøpt en skikkelig flott og dyr trompet til skolens trompetelever. Leder for kulturskolen tok imot denne med tårevåte øyne - dette var stort også for oss.

Dag 5 fikk vi ny sightseeing, denne gang til Zica-klosteret fra 1200-tallet. På returen til Beograd stoppet vi i Topola for vinsmaking og for å besøke Oplenac museum. Middag ble inntatt på den eldte taverna på Balkan, som har fått navnet "?" og serverer tradisjonelle serbiske retter.
Under oppholdet oppdaget vi at Joe Cocker holdt konsert i Beograd, og dirigentet "hev seg rundt" og fikk skaffet oss billetter. Så vi fikk med oss en konsert full av "trøkk" med 20.000 publikumere i konsertarenaen. Kvelden endte på en sjarmerende restaurant med sigøynermusikk og dans innimellom bordene.

Dag 6 hadde vi 2,5 time til fri disposisjon før bussen kjørte oss til flyplassen. En del klarte å få stappet nye klær, sko etc i koffertene.

En utrolig flott tur med masse opplevelser. Er noen på "jakt" etter nytt og spennende reisemål - Beograd og Kraljevo kan anbefales på det varmeste.

for (anledningen) Telemarkskoret
Grethe Løvseth

Nyeste kommentarer

20.05 | 17:39

Korbesøk fra Østfold 29. mai i Borgestad kirke! Velkommen! https://www.facebook.com/events/102053626860388/

22.06 | 12:36

Hei

Vi "vrir" hodene våre. Har du noen formening om når han har vært aktiv i koret? Kan du sende meg en epost så kan vi snakke mer? Koret tar kontakt.

20.06 | 19:06

Hei mitt navn er Gunn-Karin Wold.Jeg er født i Skien 24/10 -1956.Pappa Reidar Benjamin Wold .Søker bilder av han fra kortiden.Mvh Gunn.

08.04 | 11:05

se på hjemmesiden deres - jeg ber om å få en ny invitasjon til dere høsten 2015 Vi har surret bort den vi fikk tidligere til Norlyd Blandakor, Stavanger,

Del denne siden